Subiectul "Plata la gri a salariilor in Romania" publicat si comentat pe Linkedin

Subiect: Plata "la gri a salariilor. Intrebari: 1.Ce forme de plata la gri la salariilor cunoasteti? Ce implicatii fiscale, legale, sociale, politice si etice vedeti in astfel de practici?

Am fost saptamana aceasta (mai 2013) la o intalnire a HR-ilor. De 10 ani nu am mai intalnit atat de multi oameni de HR. Am considerat redundant, avand in vedere ca activam in acelasi domeniu si teoretic, ne izbim de aceleasi probleme de oricare parte ne-am afla (externi sau interni, ai unei companii). Am fost curioasa sa le stiu parerea despre subiectul de mai sus.
O doamna onorabila din industrie de exemplu, jura cu mana pe inima ca ea nu ia ca si clienti astfel de "buticari". Din pacate am vazut la un astfel de "buticar" o oferta de-a firmei ei. Irelevant.

Relevant insa mi-a parut raspunsul hipercategoric al d-nei de la ITM (na ca-mi scapa numele).
"Atata timp cat exista un contract de munca pe un salariu minim, restul (daca e platit la negru) nu ne priveste, nu e treaba noastra."

Voi ce parere aveti?

 CONCLUZII

1. Munca la gri e putin recunoscuta in Romania si daca e acceptata nici nu e considerata/recunoscuta a fi ilegala

2. Munca la gri e "incurajata" de taxele mari impuse de stat si de iluzia unui salariu net mai mare pe care l-ar castiga salariatul

3. RUSINEA ca a ajuns intr-o astfel de situatie ii face pe multi angajati sa nu se planga de situatie si nici sa recunoasca ca fiind perdanta

4. Autoritatile nu fac nimic si nici nu le pasa sa ia vreo masura desi legislatia considera un dublu contract de munca (scris si nescris sau in diferite forme juridice) ca o simulatie in contracte cu scop ilicit (de eludare a taxelor).

5. In functie de dinamica pietei muncii din ce in ce mai scazuta, din ce in ce mai multi angajatori propun astfel de contracte duble sau chiar triple (salariul intra in contul salariatului de pe 2, 3 contracte semnate/nu cu acelasi angajator).

5. Dpdv social apar situatii extrem de stresante atat pentru angajatori (care nu se pot baza pe un angajat platit cu minimum pe economie "oficial" pe contract de munca cand munca lui valoreaza mult mai mult si salariul negociat este mult mai mare) cat si pentru angajati care nu au siguranta de la luna la luna ca isi vor primi plata muncii prestate.

https://www.linkedin.com/groupItem?view=&gid=1874237&type=member&item=250316078&qid=3dc208fe-3fff-46e7-99d9-a3a2c06f2171&trk=groups_items_see_more-0-b-ttl